’t Pieronzehof – Oedelem (Beernem)

Renovatie | Landschapsinrichting

’t Pieronzehof anno 2006: een karakterloze 20ste eeuwse hoeve midden een uitzonderlijk landschap en luisterend naar een onverklaarbare naam … een architecturale en landschappelijke uitdaging.

Het uitgeleefde karakter van de bestaande hoeve voldeed in 2006 op geen enkel vlak meer aan de hedendaagse eisen inzake comfort noch esthetiek.
Voor de vormgeving van het exterieur en het interieur werd een landelijke 19de eeuwse vormgeving gehanteerd die sterk afwijkt van de bestaande architectuur en door haar fijnkorreligheid en materiaalgebruik op een sfeervolle wijze in harmonie treedt met het omgevende landschap.

Het meer dan twee hectare grote terrein situeert zich in een uitzonderlijk waardevol landschap, aan de voet van de lichte landschapsplooi die van Oedelem-dorp tot in Zomergem loopt. Vanop het erf is er een zicht op de Oedelemse kerktoren en zijn er landschappelijke interessante vergezichten in het achterliggende landschap.

Het vorm gegeven weidenlandschap, dat vertrekt vanuit de hoofdzakelijk agrarische omgeving en naar de gebouwen toe een steeds geraffineerder karakter krijgt, laat door een stelsel van hagen en bosmassieven de storende elementen visueel verdwijnen. Dit scenario creëert een ongeschonden landschap rondom de hoeve die hierdoor over een bijzonder waardevol decor beschikt.

Er werd gebruik gemaakt van warme en karaktervolle materialen die, in tegenstelling tot de afwijkende kleurenkeuze voor de gevelbeschildering en het buitenschrijnwerk, het rurale karakter ondersteunen.

’t Pieronzehof
’t Pieronzehof