Cafedraal – Brugge

Restauratie

De buitenzijde van het gebouw met neogotische interieur tussen de Zilverstraat en het huidige Zilverpand werd onderworpen aan een zachte maar doelgerichte opfrisssingsrestauratie die gecombineerd werd met een smaakvolle herinrichting van het de binnentuin door Frederiek Van Pamel.

Cafédraal - Brugge

Het 19de eeuwse concept van baron de Bethune voorzag een integratie van z’n programma in – en een historiserende restauratie van – het in oorsprong 15de-16de eeuws pand waarvan de natuurstenen pronkgevel tot voor de restauratie als een zwart gevelvlak de Zilverstraat tooide.
Zowel de oude natuursteengevel als het baksteenmetselwerk van de aan de Zilverstraat palende volumes werden met onderworpen aan een zachte gevelrestauratie.
De letterlijk verhelderende transformatie die de natuurstenen gevel hierdoor onderging is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Samen met coloriet van het typerende lokale baksteenmetselwerk eist de natuurstenen sculptuur van de gevel van dit pand terug haar plaats op in de Zilverstraat, lonkend naar de majestueuze Sint-Salvatorskathedraal. De bladgoudverhogingen op de natuurstenen gevel werden terug aangebracht.

Cafédraal - Brugge

Volgens het concept van floraal artiest Frederiek Van Pamel werd de binnentuin integraal gerestyled. In nauwe samenwerking met hem werden coloriet, sfeer en oog voor een minimaliserende detaillering verenigd tot een klassevol terras met exclusief zicht op de toren van de Sint-Salvatorskathedraal.

In een toekomstige projectfase wordt het coloriet van het buitenschrijnwerk nog bijgestuurd en worden de aanpassing van enkele architecturale accenten voorzien.